Danas se ukočen vrat sve više povezuje sa novom tehnologijom!

Ukočen vrat i moderna tehnologija

Da li vam je ikada palo na pamet da problem ukočenog vrata povežete sa novom tehnologijom? Računari i pametni telefoni su već odavno postali deo naše svakodnevice. Činjenica je da dosta vremena tokom dana provodimo ispred kompjutera u nepravilnom položaju. Često tu dnevnu naviku prenosimo i u krevet. Takođe i do kasno u noć gledamo u naše pametne telefone, držeći ruke i glavu u nepravilnom položaju. Sve se ovo itekako odražava na naše držanje i utiče na kvalitet sna, a istovremeno i na kvalitet svakodnevice. Ovakve loše navike najčešće se odražavaju na naš vrat.

Nekada se ujutru budimo ukočenog vrata, sa osećajem uklještenih mišića. Ova pojava je izuzetno neprijatna, jer nas ometa tokom izvođenja dnevnih aktivnosti. Ukočenost vrata rezultat je grčenja mišića usled nepravilnog položaja. Nagnutost glave na dole usled gledanja u kompjuter čini da su mišići vrata uvek u istegnutom položaju. Isti efekat se postiže i posmatranjem ekrana pametnih telefona tokom dužeg vremenskog perioda. Ukoliko često ovako provodite vreme, možete oslabiti svoje mišiće, što može dovesti do bolnih reakcija, kao što su spazam ili uklještenje nerava. Nepravilnim držanjem povređujete sami sebe.

Značaj istezanja za zdrav položaj glave i vrata

Pre svega, olakšajte sebi boljom organizacijom radnog mesta. Postavite monitor u visini očiju, tako da izbegnete savijanje tela i pogled na dole. Na taj način izbeći ćete savijanje vrata u nepravilan položaj. Trebalo bi da u svoju svakodnevicu uvedete istezanje. Ovo su nekoliko vežbica koje možete izvesti za svega par minuta, dok sedite u automobilu ili u pauzi na poslu:

  • Lagano kružite ramenima tako da spajate lopatice na leđima.
  • Podižite i spuštajte polako ramena.
  • Naslonite tokom vožnje glavu na naslon sedišta.
  • Pokušajte da uvom dodirnete rame. Ponavljajte taj pokret nekoliko puta, dokle god vam prija.

Obratite pažnju na položaj vrata tokom spavanja

Ukoliko ujutru ustajete mrzovoljni i umorni, obratite pažnju na položaj tela tokom spavanja. Najbolji položaji za spavanje su ili na boku ili na leđima. Trebalo bi da izbegavate spavanje na stomaku. Kada spavate na stomaku, vrat vam je uvrnut i nalazi se u nepravilnom položaju satima. Kao posledica ovakvog položaja tela, ujutru se budite neispavani, mrzovoljni i ukočenog vrata. Zbog lošeg položaja tela tokom noći, često smo ograničeni da usled velikog bola potpuno okrenemo glavu na jednu stranu. Bol koji prati nemogućnost ostvarivanja tog položaja veoma je neprijatan. Osećaj je sličan upali mišića i uklještenom nervu.


EXEDOL sprej protiv bola i ukočenosti!

Ono što se preporučuje kao veoma efikasnu pomoć u ovakvim situacijama jeste EXEDOL sprej. Nanošenjem ovog spreja, pojačava se cirkulacija na tretiranom području, što dovodi do pojačanog protoka krvi. Nakon lagane masaže bolnog područja, ovaj sprej izaziva prijatan osećaj  zagrevanja.

EXEDOL sprej  deluje veoma brzo po nanošenju, tako što olakšava obavljanje dnevnih aktivnosti, zbog svog analgetskog i antiinflamatornog dejstva.

Takođe, posebnu pažnju posvetite i odabiru dušeka i jastuka na kojem spavate. Neka jastuk bude anatomski oblikovan prema obliku vrata. Pre i posle spavanja lagano istežite mišiće vrata.

 

PORUČI ODMAH