Lečenje osteoartritisa: Terapija i prognoze!

Kako se leči i šta je potrebno za terapiju osteoartritisa? Prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović

Terapija osteoartritisa je kompleksna. Ona sa jedne strane podrazumeva smanjenje bolova i povećanje funkcije, dok je sa druge strane važno i sprečavanje napredovanje osteoartritisa. Kao prva terapijska linija po preporukama Evropskog udruženja za lečenje osteoartritisa i osteoporoze savetuju se hondroprotektori. Tu se na prvom mestu misli na hondroitin sulfat i glukozamin sulfat.

Kada je u pitanju hondroitin sulfat postoje značajne inovacije, jer sada postoje preparati koji nisu životinjskog porekla, već se dobijaju fermentacijom u bakterijskim kulturama. Ovakav hondroitin je najpribližniji ljudskom, zbog čega je manji rizik od alergijskih reakcija. Ono što je takođe važno je da ovako dobijen hondroitin ima značajno manji molekul i preko 40% veću iskoristljivost.

Jedinstven preparat na našem tržištu je EXEDOL.

Kapsule EXEDOLA pored ovakvog hondroitina sadrže i glukozaminosulfat, ali i S-adenozil metionin, koji utiče na smanjenje bola, te se ova kombinacija supstanci nameće kao veoma efikasna kod pacijenata koji imaju bol i oticanje zglobova.