Artritis je medicinski termin koji se koristi za opisivanje više stanja, karakterisanim upalom zglobova. Međutim, postoje različite vrste artritisa, uključujući reumatoidni artritis i osteoartritis.

Iako ova oba oboljenja utiču na vaše zglobove, oni su veoma različiti oblici sličnog, ali šireg stanja. Reumatoidni artritis predstavlja autoimunu bolest, dok je osteoartritis prvenstveno degenerativno oboljenje zglobova

Reumatoidni artiritis ili osteoartritis?

Ako niste sigurni koje od ova dva oboljenja vas potencijalno muči, otkrivamo glavnu razliku.

Reumatodini artritis je autoimuni poremećaj, što znači da vaše telo napada samo sebe. U slučaju reumatoidnog artritisa, vaše telo tumači mekanu podlogu oko vaših zglobova kao pretnju, sličnu virusu ili bakteriji, i napada je. Ovaj napad uzrokuje nakupljanje tečnosti u vašem zglobu. Pored oticanja, ovo nakupljanje tečnosti takođe uzrokuje bol, krutost i zapaljenje zglobova.

Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, je degenerativni poremećaj zglobova. Osobe sa osteoartritisom doživljavaju propadanje hrskavice koja oblaže zglobove. Gubljenje hrskavice uzrokuje da se kosti trljaju jedna o drugu, uzrokujući bol. Kod osteoartritisa ne postoji autoimnumi proces kao kod reumatoidnog artritisa, ali se obično javlja blaga upala zglobova.

Faktori rizika

Oba tipa artritisa su statistički češća kod žena nego kod muškaraca[1]. Reumatoidni artritis i osteoartritis se češće javljaju kod starijih osoba, ali reumatodini artritis se može razviti u bilo kom uzrastu.

Reumatoidni artritis se češće javlja pod uticajem naslednog faktora. Imate veće šanse da dobijete ovo oboljenje ako ga vaš roditelj, ili brat / sestra imaju.

Imate veće šanse da dobijete osteoartritis u slučaju da:

 • imate prekomernu težinu
 • imate deformitete zglobova
 • imate dijabetes
 • imate giht
 • imali ste traumatske povrede zglobova

Reumatoidni artritisa i osteoartritis: simptomi, sličnosti i razlike

Mnogi od osnovnih simptoma reumatodinog artritisa i osteoartritisa su isti, uključujući:

 • bolne i/ili ukočene zglobove
 • ograničen opseg kretanja
 • osetljivost u bolnom području
 • povećan intenzitet bola u zglobovima i simptoma ujutru

Reumatodini artritis – karakteristike

Svaka vrsta artritisa takođe ima svoj jedinstveni skup simptoma. Reumatoidni artritis predstavlja sistemsku bolest, što znači da može da utiče na celo telo – pluća, srce, oči – a ne samo na vaše zglobove. Rani znaci reumatodinog artritisa mogu uključivati:

 • nisku telesnu temperaturu, posebno kod dece
 • bolove u mišićima
 • preteran umor

Ljudi u uznapredovalim stadijima reumatodnog artritisa mogu primetiti ispod kože grudvice blizu zglobova. Grudve, koje se nazivaju i reumatoidni čvorići, mogu biti osetljive na dodir.

Karakteristike osteoartritisa

Malo je verovatno da će osobe sa osteoartritisom imati opšte simptome. Degenerativna priroda osteoartritisa ograničena je samo na zglobove.

Mogu se takođe razviti grudvice ispod kože oko zglobova, ali one se razlikuju od reumatoidnih čvorova. Osobe sa osteoartritisom imaju tendenciju da razviju koštane izdanke ili višak koštanog tkiva na ivicama zahvaćenih zglobova.

Koji zglobovi mogu biti najčešće zahvaćeni?

Reumatodni artritis i osteoartritis mogu uticati na različite zglobove.

Reumatodni artritis obično počinje u manjim zglobovima. Verovatno ćete imati bol, ukočenost i oticanje zglobova prstiju. Kako reumatodni artritis napreduje, simptomi se mogu razviti u većim zglobovima kao što su kolena, ramena i skočni zglob.

Pošto reumatodni artritis predstavlja tzv. simetričnu bolest, to znači da ćete istovremeno imati simptome sa obe strane tela.

Kod osteoartritisa, bolovi se neće javljati toliko simetrično. Možda ćete imati bol u levom i desnom kolenu, na primer, ali jedna strana ili jedan zglob biće lošijeg stanja.

Oba oboljenja se uobičajeno javljaju kod ruku i prstiju. Osteoartritis često pogađa kičmu i kukove, pored kolena.

Primarni cilj u tretiranju i osteoartritisa i reumatodinog artritisa predstavlja:

 • smanjenje bola u zglobovima i kostima
 • poboljšanje funkcije zglobova
 • smanjenje oštećenja zglobova

Vaš lekar će pristupiti tretmanu lečenja individualno, u zavisnosti od stanja koje imate.

[1] https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis-symptoms-women

PORUČI ODMAH