Bol u donjem delu leđa je izuzetno čest, posebno kod odraslih u dobi od 30 do 50 godina, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar (NINDS) Nelagodnost u donjem delu leđa može biti hronična ili trajna. To takođe može biti iznenadno i kratko stanje, poznato kao akutni bol.

Uzroci bolova u donjem delu leđa:

  • česti bolovi i grčevi leđnih mišića
  • iritacija nerava
  • spinalne nepravilnosti, poput nagnječenog diska ili spinalne stenose

 

Pročitajte kako da uspešno sanirate bol u donjem delu leđa:

Opcije lečenja bola u donjem delu leđa široko variraju, u skladu sa uzrokom stanja. Navešćemo najčešće terapije za bol u donjem delu leđa.

Odmor

U zavisnosti od ozbiljnosti vaših simptoma, odmor može jednostavno značiti smanjenje nivoa aktivnosti na nekoliko dana.

Odmor u krevetu se više ne preporučuje za lečenje bola u donjem delu leđa, osim kratkoročno. Ležanje na leđima sa jastukom ispod kolena pomaže da zadržite leđa u neutralnom položaju.

Olakšanje ćete takođe osetiti i ako ležite na podu sa savijenim kolenima pod uglom od 90 stepeni i naslonjeni na stolicu.

Međutim, ne odmarajte predugo. Mnogi slučajevi bola u donjem delu leđa se rešavaju u roku od nekoliko dana. Duži periodi neaktivnosti mogu u stvari da oslabe vaše leđne mišiće.

Topla ili hladna terapija?

Možete sanirati bol u donjem delu leđa vrućim ili hladnim oblogama. Prema NINDS-u, dokazi ukazuju da naizmenična terapija toplotom i hladnoćom može povećati vašu pokretljivost i smanjiti bol u donjem delu leđa.

Postavite kesu leda ili smrznutog povrća na osetljivi predeo, da biste smanjili upalu. Obavezno umotajte pakovanje leda u peškir da biste zaštitili kožu od smrzavanja. Možete slobodno koristiti led nekoliko puta dnevno u trajanju od po 20 minuta.

Nakon nekoliko dana hladnog tretmana prebacite se na terapije u toplotom obliku termofora ili tople kupke. Toplina će otpustiti zategnute mišiće koji su vam uzrokovali bol.


Vežbanje

Vežbanje vam može biti poslednje na umu kada vas bole leđa. Međutim, fizička aktivnost je efikasan način da se što brže oporavite od ovog i drugih vrsta bolova.

Osnovne vežbe – kao što su izvijanje karlice i most, jačaju mišiće stomaka i leđa koji podržavaju kičmu. Što su ovi mišići jači, to je manja verovatnoća da ćete biti pogođeni bolovima u donjem delu leđa.

Studije Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu (NCCAM) ističu da su ljudi koji se bave jogom i sličnim načinima vežbanja imali manje bola i onesposobljenosti, kao i poboljšanje raspoloženja nakon šest meseci.

Plivanje, šetanje i trčanje su takođe odlični načini vežbanja za očuvanje zdravih leđa, kao i za održavanje zdrave težine. Prekomerna težina igra ulogu u bolovima u donjem delu leđa jer vrši veći pritisak na vaše zglobove.

Alternativna medicina

Alternativna medicina protiv bola u donjem delu leđa uključuje upotrebu kiropraktičke nege i akupunkture.

Kiropraktika je praksa ručnog podešavanja kičme i drugih slabih ili povređenih područja koštanog sistema.

Akupunktura je drevna kineska veština lečenja bolesti i povreda manipulacijom tačkama pritiska. Fine, tanke igle se sterilišu i ubacuju u vašu kožu na određenim tačkama po telu da bi se smanjio bol i postiglo opšte stanje smirenosti i stabilnosti.


Prirodni preparati za bol u donjem delu leđa

Stručnjaci Evropske lige za borbu protiv reumatizma kod hroničnog bola preporučuju terapiju prirodnim preparatima na bazi glukozamina i hondroitina.

EXEDOL® kapsule su superiorni bioaktivni kompleks, sa najboljom resorpcijom i iskoristljivosti, koji doprinosi nadogradnji hrskavice, njenoj elastičnosti i obnavljanju.

U borbi protiv hroničnog bola EXEDOL® kapsule su:

  • pametan izbor – zbog svog sastava (hondroitin + glukozamin + S-adenozil metionin + kompleks vitamina i minerala), one efikasno smanjuju simptome osteoartritisa, hroničnog bola i upala.
  • bezbedan izbor – jer su na bazi hondroitin-sulfata koji nije životinjskog porekla, imaju 43% veću iskoristljivost u odnosu na ostale, koji su životinjskog porekla. Zbog toga sa manjom koncentracijom, ne opterećujemo želudac i creva velikim dozama, a Exedol kapsulama imamo istu/bolju efikasnost.
PORUČI ODMAH