bol u donjem delu leđa

Bol u donjem delu leđa i kako ga se osloboditi?

Bol u donjem delu leđa je izuzetno čest, posebno kod odraslih u dobi od 30 do 50 godina, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar (NINDS) Nelagodnost u donjem delu leđa može biti hronična ili trajna. To takođe može biti iznenadno i kratko stanje, poznato kao akutni bol.

Uzroci bolova u donjem delu leđa:

  • česti bolovi i grčevi leđnih mišića
  • iritacija nerava
  • spinalne nepravilnosti, poput nagnječenog diska ili spinalne stenose

 

Pročitajte kako da uspešno sanirate bol u donjem delu leđa:

Opcije lečenja bola u donjem delu leđa široko variraju, u skladu sa uzrokom stanja. Navešćemo najčešće terapije za bol u donjem delu leđa.

Odmor

U zavisnosti od ozbiljnosti vaših simptoma, odmor može jednostavno značiti smanjenje nivoa aktivnosti na nekoliko dana.

Odmor u krevetu se više ne preporučuje za lečenje bola u donjem delu leđa, osim kratkoročno. Ležanje na leđima sa jastukom ispod kolena pomaže da zadržite leđa u neutralnom položaju.

Olakšanje ćete takođe osetiti i ako ležite na podu sa savijenim kolenima pod uglom od 90 stepeni i naslonjeni na stolicu.

Međutim, ne odmarajte predugo. Mnogi slučajevi bola u donjem delu leđa se rešavaju u roku od nekoliko dana. Duži periodi neaktivnosti mogu u stvari da oslabe vaše leđne mišiće.

Topla ili hladna terapija?

Možete sanirati bol u donjem delu leđa vrućim ili hladnim oblogama. Prema NINDS-u, dokazi ukazuju da naizmenična terapija toplotom i hladnoćom može povećati vašu pokretljivost i smanjiti bol u donjem delu leđa.

Postavite kesu leda ili smrznutog povrća na osetljivi predeo, da biste smanjili upalu. Obavezno umotajte pakovanje leda u peškir da biste zaštitili kožu od smrzavanja. Možete slobodno koristiti led nekoliko puta dnevno u trajanju od po 20 minuta.

Nakon nekoliko dana hladnog tretmana prebacite se na terapije u toplotom obliku termofora ili tople kupke. Toplina će otpustiti zategnute mišiće koji su vam uzrokovali bol.

bol u donjem delu leđa


Vežbanje

Vežbanje vam može biti poslednje na umu kada vas bole leđa. Međutim, fizička aktivnost je efikasan način da se što brže oporavite od ovog i drugih vrsta bolova.

Osnovne vežbe – kao što su izvijanje karlice i most, jačaju mišiće stomaka i leđa koji podržavaju kičmu. Što su ovi mišići jači, to je manja verovatnoća da ćete biti pogođeni bolovima u donjem delu leđa.

Studije Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu (NCCAM) ističu da su ljudi koji se bave jogom i sličnim načinima vežbanja imali manje bola i onesposobljenosti, kao i poboljšanje raspoloženja nakon šest meseci.

Plivanje, šetanje i trčanje su takođe odlični načini vežbanja za očuvanje zdravih leđa, kao i za održavanje zdrave težine. Prekomerna težina igra ulogu u bolovima u donjem delu leđa jer vrši veći pritisak na vaše zglobove.

Alternativna medicina

Alternativna medicina protiv bola u donjem delu leđa uključuje upotrebu kiropraktičke nege i akupunkture.

Kiropraktika je praksa ručnog podešavanja kičme i drugih slabih ili povređenih područja koštanog sistema.

Akupunktura je drevna kineska veština lečenja bolesti i povreda manipulacijom tačkama pritiska. Fine, tanke igle se sterilišu i ubacuju u vašu kožu na određenim tačkama po telu da bi se smanjio bol i postiglo opšte stanje smirenosti i stabilnosti.


Prirodni preparati za bol u donjem delu leđa

Stručnjaci Evropske lige za borbu protiv reumatizma kod hroničnog bola preporučuju terapiju prirodnim preparatima na bazi glukozamina i hondroitina.

EXEDOL® kapsule su superiorni bioaktivni kompleks, sa najboljom resorpcijom i iskoristljivosti, koji doprinosi nadogradnji hrskavice, njenoj elastičnosti i obnavljanju.

U borbi protiv hroničnog bola EXEDOL® kapsule su:

  • pametan izbor – zbog svog sastava (hondroitin + glukozamin + S-adenozil metionin + kompleks vitamina i minerala), one efikasno smanjuju simptome osteoartritisa, hroničnog bola i upala.
  • bezbedan izbor – jer su na bazi hondroitin-sulfata koji nije životinjskog porekla, imaju 43% veću iskoristljivost u odnosu na ostale, koji su životinjskog porekla. Zbog toga sa manjom koncentracijom, ne opterećujemo želudac i creva velikim dozama, a Exedol kapsulama imamo istu/bolju efikasnost.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *